Családi kirándulás a tatai Öreg-tóhoz

„Kultúra és természetjárás”

Vázlatosan: Tatai vár, Esterházy kastély és vadlúd vonulás megtekintése

Ezúttal az ország egyik legkedvesebb kisvárosában fogunk túrázni.

Igen, túrázni, mert itt ez is lehetséges! Tata környéke nagyon sok túralehetőséget tartogat, a közelben magaslik a Nagy-Gerecse, a magyar „márvány” hazája, de errefelé láthatók a tatabányai barlangok és tárók, és a kevésbé ismert, (de gyönyörű) Körtvélyes a Vitányvárral.

Ám mi most nem erre készülünk, hanem a híres Öreg-tó kerülésére.

Ezúttal nem csak a helyszín, de az időpont megválasztása is fontos szempont volt, hiszen novemberben itt figyelhetjük meg a magyar vadvilág egyik leglátványosabb jelenségét, a tatai ludak hajnali ki- és esti behúzását. Több lúdfaj talál itt ideiglenes vagy állandó pihenőhelyre a téli időszakban, a leglátványosabb (és legritkább) a vörösnyakú lúd, de a gyakori nagy lilik is nagyon szép, kedves és intelligens madár. Novemberben a tatai tórendszer az ornitológusok Paradicsomjává válik, ebbe kukkantunk be a Helen Doron Hiking Club következő alkalmával, ahová szeretettel invitálunk mindenkit!

Tata kulturális kincsekben is bővelkedik, vizei miatt a középkorban „iparváros”, erőművekkel, azaz vízimalmokkal tűzdelve, de szépséges fekvése és stratégiai fekvése miatt is számos nemesi-, főúri fészek épült fel itt. Van itt vár, püspöki rezidencia, és fejedelmi székhely, mi ezekre is vetünk egy pillantást!

A teljes program 9:30-17:00-ig tart, de lehetőség nyílik útközben is csatlakozni hozzánk, 11:30-kor vagy 13:00 órakor, ha valaki csak a kastélyba és a tókerülésre, valamint a vadlúdmegfigyelésre akar (tud) eljönni.

Ezúttal a programba belépőjegyes, fakultatív látványosságokat is beiktattunk, érdekes kiállítást láthatunk a várban, és a megnézhetjük a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyt.

A teljes program:

9:30 kor találkozó a tatai vár bejáratánál, (itt: https://maps.app.goo.gl/Sgrt5GWZqakzKFAXA) ahonnét kiindulva kis sétát teszünk a belvárosban és aki szeretné, megnézheti a várat is.
(Belépőjegy: 2000Ft/1000Ft jegyár: felnőtt/gyerek
(https://kunymuzeum.hu/kuny-domokos-muzeum/#bel%C3%A9p%C5%91jegyek)

11:30-kor az Esterházy kastélynál gyülekezünk (https://maps.app.goo.gl/tYMuwSKf2iREPSVh7), ahol megnézzük a felújított kiállítást. (jegyárak: családonként 7 000 Ft-tól, https://tataikastely.hu/jegyarak/)
A tárlatvezetés egyórás, 12h-tól kérnénk és fejenként 1 500 Ft-ba kerül.
Ha elegen jelentkeznek a programra, kérünk múzeumpedagógiai vezetést is, itt viszont tudnunk kell a létszámot, ezért kérjük szépen, hogy erre itt jelentkezzetek:

13:00-kor pedig indul a túra, mely összesen 7,1 km-es és úgy időzítettük, hogy lúdbehúzásra érjünk a leglátványosabb részre.
Az Esterházy kastélynál gyülekezünk (https://maps.app.goo.gl/tYMuwSKf2iREPSVh7)
(https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/tatai-tokoer-seta-a-vizek-varosaban/26592003/#dm=1)

Kis videó a ludakról itt: https://www.turistamagazin.hu/hir/ritkan-lathato-ludak-a-tatai-oreg-tavon-video)

14 órakor kis pihenőt tartunk a Tamás-sziklánál, majd nekigyűrkőzünk a túrának, ahol szintekkel aligha találkozunk, és a terep inkább sétány, mint „vad” természet.

Terveink szerint 16:00 óra körül érünk a tópart-sétány délkeleti felére, ahol megfigyeljük a ludak behúzását. Érdemes távcsövet hozni (lehetőleg legalább 8×30-asat, de persze, ami van), mert a sokaság szabad szemmel is látványos, de távcsővel még érdekesebb.

A túrát 17:00 órakor zárjuk. A sétányon büfét, a városban cukrászdákat és éttermeket találunk, kiemelnénk a Michelin-csillagos séffel bíró Platán Gourmet-t, és a Barta Kávéházat, mely utóbbi nem nagy csoda, de stílusos, és a legutóbb még Zsolnay étkészletet használtak.

Tudnivalók

  1. Érdemes szendvicset és innivalót hozni, a kastély és a sétány között nincs vásárlási lehetőség.
  2. A túra általában betonúton halad, ha van, légbetétes cipővel készüljünk, a beton csalóka- kényelmes, de igencsak fárasztja a talpat.
  3. A belvárosi kóborlással, a várral és a múzeummal együtt elég kimerítő program lesz, aki úgy érzi, hogy ő vagy gyermeke nehezen bírna egy egész napot, nagy szeretettel várjuk 11:30 -kor (katély+tókerülés+vadludak) vagy 13 órakor. (tókerülés+vadludak)

Elakadás esetén: +36203962343, hegyvidek@helendoron.com Frenkel Gergely

Szeretettel várunk mindenkit! Ha eddig nem tetted, kérlek, jelentkezz az Esterházy kastély vezetéses programjára itt: