Tanáraink – Kocsis Gabriella

Helen Doron Szigetszentmiklós angol tanár


2016-05-28 10.35.05

Kocsis Gabriella vagyok, négy gyermek édesanyja.

2016 tavaszán találkoztam a Helen Doron módszerrel. Amit az interneten olvastam róla, teljesen elvarázsolt. Igen, ez kell a gyerekeknek, a játékos tanulás, fejlesztés és a nyelv szeretete. Ha korábban találkoztam volna a módszerrel, az én gyerekeim is ebben a nyelvi környezetben nőttek volna fel. De azt gondolom soha nem késő. Amikor csatlakoztam a szigetszentmiklósi, nagyszerű csapathoz, hoztam magammal a gyerekeimet is. Itt öröm tanulni, sőt a tanulás is játék.

A gyermekek tanításával kapcsolatos korábbi tapasztalataim nem nyelvoktatásból származtak: a gyülekezetemben 10 évig tanítottam evangéliumi témákban. Különböző korosztályokkal szereztem tapasztalatokat, de voltak olyan órák, ahol vegyes korosztály volt, 4-12 évesekig. A legkisebbekkel különösen szeretek foglalkozni. Elvarázsol a nyitottságuk, őszinteségük, a bizalmuk. Olyan csodálatos egy kisgyermeket tanítani, vezetni és figyelni a fejlődését.

Az angol nyelvet gyerekkorom óta szeretem, azonban az iskolarendszerű oktatás nem volt túl sikeres a középiskolai éveimben. Az egyházamban lehetőségem nyílt 19 hónapot az Amerikai Egyesült Államokban szolgálni, azon belül is Utah és Alabama államokban. Egyúttal itt volt igazán nagyszerű lehetőségem a nyelvtudásom fejlesztésére is anyanyelvi környezetben.

Kiváltképpen nagy öröm számomra, hogy idén szeptembertől BBS órákat is tarthatok. Hiszem, hogy az anyaméhben létrejött anya-baba kapcsolatot fenn lehet tartani, sőt fejleszthető is. Miért ne tennénk ezt angolul?  Sokat ad nekem egy-egy gyerek személyisége is. Mindenki egyedi és ettől különleges. Mindenkiben ott lapul a tehetség. Kiváltság együtt felfedezni a nyelvtanulás örömeit.

Amikor más tanárt helyettesítettem itt, láttam a gyerekeken, hogyan komolyodnak, szontyolodnak el, mert nem az ő addig megszokott tanáruk jött órát tartani. Örömteli volt számomra a gyerekek lelkét megnyitni és ledönteni a falakat. Kicsit megtiszteltetésnek érzem, hogy én lehetek az a személy, aki megnyitja a nyelvtanulás kapuját számukra, ahová, ha belépnek, élmény várja őket: játék, móka, kacagás – angolul.