Tanáraink – Kökönyei Rita

Számomra az angol nyelvtanulás mindig hobbi volt, amit örömmel és nagy lelkesedéssel tanultam.  Az első angol nyelvű élményem a tévében látott Sesame Street volt eredeti nyelven, amit mindig néztem és úgy éreztem, hogy ezen a nyelven beszélni szeretnék!

Mivel a gimnáziumban német-francia osztályba kerültem úgy döntöttem, hogy megveszem a gimnáziumi angol nyelvkönyveket és én magam kezdek el angolul tanulni. Mindennap elővettem a könyveket és saját ütememben, autodidakta módon kezdtem el tanulni az angolt. Bár egyedül tanultam, mégis mindig élvezettel tanultam meg egy-egy új szót. Ebben az időszakban jelentek meg a külföldi csatornák és emlékszem, hogy először szinte semmit nem értettem az adásokból. Két hétig néztem, elhatároztam, hogy én ezt érteni fogom.  Már kezdtem feladni, amikor megtört a jég és azt vettem észre, hogy szavakat, később mondatokat is megértek.

Érettségi után édesapám által kerültem a Rigó u.-i nyelvvizsga központban dolgozó angol tanárhoz, aki 1 év alatt felkészített a középfokú nyelvvizsgára.

2003-ban au pair-ként, babysitter képzés után, az Egyesült Államokban, Fort Collinsban, Colorado közepén vigyáztam egy 6 hónapos kislányra.

Miután hazajöttem, Budapestre költöztem és egy nagy cégnél voltam üzemeltetési asszisztens, ahol munkám során használtam a nyelvet. Az angol a hobbim maradt és 2006-ban államilag elismert felsőfokú nyelvvizsgát tettem.

Amikor bejött az életembe a Helen Doron módszer

Amikor megismertem Helen Doron módszerét és részt vettem a gyermekeknek szóló óráján, megragadott az a mind a tanár, mind a gyerekek részéről meglévő lelkesedés, ami úgy hiányzik a „megszokott” nyelvórákról. Nagyon tetszett, hogy anyanyelvi környezetet biztosít a gyerekeknek, megszeretteti velük a nyelvet, hogy bátorítja a gyerekeket, hogy pozitívan áll hozzá minden gyermek személyiségéhez és általa mi tanárok meglátjuk minden gyerekben az értéket, amitől ő egyedi, különleges és minden erőlködés és negatív élmény nélkül kezd el beszélni idegen nyelven.

Miért jó a HD módszer

A Helen Doron módszer nekem, mint tanárnak teret ad, hogy kiéljem a kreativitásomat, hiszen minden jó ötlet, szórakoztató játék támogatva van, és azonnali visszajelzést kapok a gyerekektől, ha valami nagyon tetszik nekik, közben új szavakat tanulnak és használják a nyelvet.

Az órákra való felkészülésemet nyomon követték a lányaim, akik kíváncsian nézték az angol nyelvű meséket, megszerették a karaktereket és egyre több angol szót hallottam vissza tőlük.  Ők azonnal Helen Doron fan-ek lettek és így a családomon belül is megkaptam a visszajelzést és a bizonyítékot, hogy a módszer működik, ráadásul úgy, hogy közben a gyerekek jól szórakoznak, élvezik az órákat és nem utolsósorban beszélnek angolul!

Nagyon örülök, hogy a szigetszentmiklósi Helen Doron csapat tagja lehetek, sokat tanultam és tanulok tőlük és a gyerekektől. Örülök, hogy átadhatom a gyerekeknek a nyelv szeretet, és részese vagyok az útnak, amin elindulva örömmel tanulnak angolul.