Tanáraink – Tóth Szabina

Amikor felkértek, hogy írjak magamról pár szót napokig gondolkoztam, hogy, hogy is kezdjem. Mi az, amit anélkül írhatnék, hogy beképzelten hangozna.  Aztán arra jutottam, hogy ha a tényeket leírom, és azt olvassák rólam magyarázatot ad arra, hogy miért vagyok annyira elszánt abban, hogy mások gyermekeit is tanítsam az angol nyelvre.

Külföldi tapasztalat -Anglia

Középfokú nyelvvizsgával kerültem ki Angliába, ahol rájöttem, hogy mit ért az iskolai nyelvoktatás. Ha finoman akarok fogalmazni, azt mondom, hogy fulladoztam a mély vízben. Az angol nyelvet aztán kint nyelvi környezetben, anyanyelvi tanároktól tanultam meg, olyan emberektől, akik maximális elhivatottságát a saját anyanyelvük iránt mindig csodáltam. Bámultam, ahogy kézzel-lábbal próbálják nekünk (a huszonéves korosztályú diákoknak) elmagyarázni, hogy mit is jelent az adott szó.

Tudatosan minden nyelvkönyvet megvásároltam, amire akkor még álmomban sem gondoltam, hogy egyszer majd mekkora hasznát veszem.

Már akkor megfogalmazódott bennem az, hogy ha egyszer gyermekem lesz születésétől fogva használom mellette az angol nyelvet, hogy könnyebben menjen neki a nyelvtanulás, mint nekem.  Bár az én szüleim is – az első akkor lehetséges alkalommal- angoltagozatos általános iskolába járattak.

Külföldi tapasztalat -USA

Az életem aztán úgy alakult, hogy még a gyermekvállalás előtt éltem az USA-ban, és dolgoztam olyan cégeknél, ahol különféle nemzetiségű kollégákkal folyamatosan kellett az angol nyelvet használnom. Elsajátítva ezzel a britt- és az amerikai angol közti különbséget is.

Gyermekem születése után szerencsére fordítottam energiát és időt arra, hogy párhuzamosan beszéljem hozzá a két nyelvet, és tudatosan kerestem olyan módszereket, melyek segíthetnek nekem ezt ’ igazán jól csinálni’.

Amikor megismerkedtem a HD rendszerrel

Így kerültem kapcsolatba a Helen Doron módszerrel, amit azóta is tanítok. Fantasztikus érzésnek tartom, hogy nemcsak a saját, de mások gyermekét is megismertethetem egy olyan nyelvvel, melynek ismeretével a világon mindenhol meg tudja magát értetni.  Mindezt egy játékos módszerrel, és olyan korcsoportban, amiről én annó lemaradtam.