Gyakori kérdések

Mikor kezdje gyermekem az angol tanulást? Nem korai még?

Anyanyelvünket születésünk pillanatától elkezdjük tanulni. Kétnyelvű családokban mi sem természetesebb, hogy édesanya például angolul, édesapa magyarul beszél gyermekükhöz – mindkettő a saját anyanyelvén. Vajon mindkét nyelven megtanul a gyermek beszélni? Hát persze!
A Helen Doron módszer a kisgyermek azon természetes képességére épít, hogy 6 éves koráig bármilyen nyelvet – akár többet is párhuzamosan – könnyedén, erőlködés nélkül, anyanyelvi módon és szinten képes elsajátítani. Mivel a Helen Doron módszer anyanyelvi módszer, így minél korábban kezdi gyermeked az angol nyelv elsajátítását, annál inkább érzi azt második anyanyelvének! Olyan képesség ez, amely csak néhány évig tart, használjátok ki, amíg lehet!

Az angol kiejtés nem fogja befolyásolni a magyar kiejtését?

Természetesen nem fogja befolyásolni. A kisgyermek élete első 6 évében akcentus nélkül képes elsajátítani bármilyen idegen nyelvet. Míg a tökéletes magyar kiejtést elsősorban tőled és környezetétől, úgy a makulátlan angol kiejtést a tananyaghoz tartozó CD-k segítségével tanulja meg.  A módszer kulcsfontosságú eleme a CD-k napi rendszerességű hallgatása, amely mesterséges anyanyelvi környezetet teremtve biztosítja, hogy gyermeked minden nap találkozzon az angol nyelvvel és így elsajátítsa a tökéletes angol kiejtést.

Össze fogja keverni a két nyelvet?

A gyermek egy nyelvet elsősorban személyekhez és helyszínekhez köt. Míg otthon, az óvodában, iskolában azt szokja meg, hogy (többnyire) magyarul beszélnek hozzá, a magyar kérdésekre magyarul válaszol, úgy azt is villámgyorsan megszokja, hogy nálunk az iskolában angolul beszélünk hozzá. Ez természetes számukra és az angol kérdésekre angolul reagálnak.

Érthető módon, a nyelvtanulás korai szakaszában előfordul, hogy a gyermek amennyiben az egyik nyelvből nem rendelkezik elegendő szókinccsel, a mondataiba az ismeretlen szavakat esetleg magyar szavakkal helyettesíti. Azonban ez sem jelenti azt, hogy tudatlanságból keverné a nyelvet. Ahogy nyelvtudása gyarapszik, ez egyre kevésbé jellemző.

Hogyan tud 45 percet figyelni, hisz még olyan kicsi? 

Természetesen tudjuk, hogy a kisgyermek koncentrációs ideje nagyon rövid, vagyis egy dologra csak néhány percig képes fókuszálni. Ezért a Helen Doron foglalkozásokat az éppen aktuális képességeiknek és igényeikhez igazítottuk. Egy feladat nálunk kb. 3-4 percig tart – természetesen idősebb gyermekek esetében hosszabb ideig –  eztán váltunk is a következő feladatra, ami újfent csupán néhány percet vesz igénybe. A szedatív (vagyis az „ülős” például rajzolás, kirakózás, társasjáték) és a kinesztetikus (vagyis „mozgásos” például ének-tánc, mutasd meg, szaladj oda) feladatokot tudatosan váltogatjuk. Ez a módszer minden tanulótípust kielégít és persze biztosítja, hogy gyermeked figyelme egy pillanatra se lankadjon.

Kell-e a szülőnek angolul tudnia ahhoz, hogy beírassa gyermekét?

Nem szükséges.  Mivel ti, szülők – különösen kisgyermekek esetében – jelen lehettek az órán, így nemcsak bátorítani, támogatni tudjátok gyermeketeket, hanem követni is a tananyagot, a gyermeketek fejlődését. Nektek az az egyetlen „házi feladat”, hogy lehetőséget adjatok gyermeketeknek a napi rendszerességű hanghallgatásra – legyen az a fürdőszobában, az autóban vagy éppen vacsora közben. Ha pedig többet szeretnétek gyakorolni otthon (ami természetesen nem kötelező), bőven elegendő, amit gyermeketekkel együtt az órán tanultok, hallotok. Ha pedig bizonytalanok vagytok valamiben, tanár nénitek szívesen segít nektek, ellát benneteket hasznos ötletekkel.

Taníthatom-e saját gyermekem? Mivel lehet kiegészíteni a tanfolyamon tanultakat?

Természetesen igen. A PlayStore-ban vagy az I-store-ban rengeteg Helen Doron applikációt találsz, melyekből vannak fizetős és ingyenesen elérhetőek is. Érdemes ezügyben tanár nénitekkel beszélni, aki hasznos tippekkel tud  ellátni benneteket az otthoni gyakorlással kapcsolatban. Weboldalakat, játékokat, meséket és módszertani ötleteket oszt meg veled, melyek segítik gyermeked fejlődését.

Az applikációinkról bővebben itt olvashatsz:

 

Mennyit fog tudni néhány év tanulás után?

Mivel a Helen Doron módszer egy anyanyelvi módszer, így gyermekeddel már a kezdetektől csak angolul beszélünk a foglalkozások alatt. Sohasem fordítunk magyarra dolgokat, még akkor is angolul reagálunk, ha a gyermek egy magyar kérdést tesz fel. Ezért gyermeked számára gyorsan természetessé válik, hogyha órára jön, ott csak angolul beszél és ért a tanár néni, így neki is angolul kell megszólalnia, amikor nálunk játszik (tanul). Tehát már a legelső órától használja a nyelvet. Mivel az első években csak a beszélt nyelvet tanítjuk, így az eredményeket gyorsan látni fogod. Ezen kívül a meglévő tananyagot olyan szituációs feladatokkal is kiegészítettük, mint például a vásárlás vagy az éttermi rendelés. Így gyermeked mindennapi kommunikációs helyzeteket is képes megoldani például egy nyaralás alkalmával. Érdemes kipróbálni!
A hozzánk járó gyerekek 2. osztályos korukra gyermeknyelvvizsgát (Cambridge Starters, Movers, Flyers), 8. osztályos korukra felnőtt B2-es, azaz középfokú nyelvvizsgát tehetnek.

Nem lesz-e diszlexiás gyermekem, ha angolul tanul?

Természetesen nem. A diszlexia az olvasási képesség zavara, mely a népesség 5–10 százalékát érinti. A diszlexia megjelenéséért elsősorban annak a 18–20 területből álló agyi hálózatnak az átlagtól eltérő működése felelős, amely a beszélt és az írott nyelv összekapcsolásában szerepet játszik. A diszlexia tehát az idegrendszer alulszervezettsége, részleges éretlensége, esetleg sérülése miatt alakul ki, azaz nem okozhatja megjelenését az idegen nyelv elsajátítása.
Érdemes azonban tudni, hogy az angol nyelv Helen Doron módszerrel való tanulása segítséget nyújthat a diszlexiás gyermek idegrendszerének fejlesztésében. Helen Doron ugyanis a módszer kidolgozásakor figyelembe vette, hogy a kisgyermek igen kíváncsi lény, aki az őt körülvevő világot minden létező érzékszervével meg akarja tapasztalni.
Foglalkozásaink alatt gyermeked olyan élményeket, sokrétű tapasztalatokat szerez (látás, hallás), mindent kipróbálhatnak (ízlelés, érintés) és gyakorolhatnak (mozgásos tevékenységek). Így az órákon, a nyelven túl mintegy pluszként nyújtott sokrétű stimuláció segítségével jelentős javulást érhetünk el a tanulási nehézségek oldásában.

Jó előkészítő ez az általános iskolai angol órákra?

Nemcsak előkészítő, sokkal több annál! Amennyiben óvodás korban kezdi gyermeked nálunk a tanulást, 2. osztályos korára már olyan nyelvi szintet ér el, hogy Cambridge YLE gyermeknyelvvizsgát tehet. Éppen ezért azt szoktuk javasolni, hogy amennyiben gyermeked itt kezdi a nyelvtanulást, iskolakezdéskor érdemes egy második idegen nyelvet választania. Tapasztalataink azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik nálunk már angolt tanultak, jóval könnyebben, gyorsabban és természetesebben sajátítják el az iskolában a 2. második nyelvet például a németet. Ezen kívül, mivel nálunk a Helen Doron nyelviskolában gyermeked rengeteg pozitív megerősítést, bátorítást kap, így sikerélménye lesz a nyelvtanulással kapcsolatban és bátrabban szólal majd meg egy második idegen nyelven is.

Miért fontos a rendszeres hanganyaghallgatás?

A módszer kulcsfontosságú eleme a rendszeres hanganyaghallgatás.Tudományosan igazolt tény, hogy egy gyermek 6 éves koráig ugyanolyan módon és ugyanolyan természetességgel, akcentus nélkül sajátít el bármilyen idegen nyelvet úgy, mint az anyanyelvét. Természetesen nem minden magyar családban beszélnek a szülők angolul, nem beszélve a helyes kiejtésről. A tananyaghoz tartozó aktuális hanganyag napi rendszerességű hallgatásával viszont mesterséges anyanyelvi környezetet teremtesz gyermeked számára, amely számos előnnyel jár:
•    gyermeked napi szinten hallja az angol nyelvet
•    olyan, mintha egy angol „dadus” beszélne hozzá minden nap
•    kizárólag angol anyanyelvűek verselnek, énekelnek, beszélnek a hanganyagjainkban, amely biztosítja, hogy gyermeked akcentus nélkül sajátíthassa el a nyelvet
•    a napi rendszerességgel hallott mondatokat, állandósult szókapcsolatokat, nyelvi szerkezeteket, szókincset és intonációt gyermeked észrevétlenül – ugyanúgy, mint az anyanyelvét – sajátítja el
•    összehasonlítva a hanganyagot nem használó gyerekekkel, a rendszeresen CD-t hallgató gyerekek szemmel láthatóan könnyebben, gyorsabban és maradandóbban sajátítják el és tudják használni az órán tanultakat.

 

Ha ezeken felül lenne kérdésed, akkor jelezd nekünk bátran az elérhetőgégeinken!